Trade Services - WTC NL Spring naar content

Trade Services

Mkb-ondernemers met plannen voor internationalisering bieden we diverse trade services. Voor verschillende manieren van begeleiding: met een volledig stappenplan of op specifieke onderdelen. In het gratis adviesgesprek met onze Trade Associate bepalen we wat in jouw situatie de beste aanpak is. Het is dan aan jou of en hoe je de samenwerking wilt vormgeven. Hieronder lichten we enkele mogelijkheden nader toe.

Neem voor meer informatie over onze trade services contact met ons op. Alle tarieven van onze services zijn op aanvraag beschikbaar. Onze Trade Associates vind je bij Exportcoaches.

Marktonderzoek

Als mkb-ondernemer kun je door ons een gedegen marktonderzoek laten uitvoeren. Daarmee krijg je goed inzicht in je afzetmogelijkheden in het buitenland. Je krijgt kennis en inzicht in de markt. Op basis daarvan kun je jouw product-marktcombinaties en marketingmix afstemmen en inzetten.

Partnersearch

Samen met jou stellen we een partner- of prospectprofiel op. Dit is de basis voor een succesvolle match in ons internationale netwerk. Via ons WTC-netwerk beschikken we over een database met ruim 150 miljoen adressen van bedrijven wereldwijd. In de huidige, onzekere tijd kunnen we de partnersearch ook gebruiken om alternatieve toeleveranciers te vinden, bijvoorbeeld wanneer bestaande toeleveranciers leveringsproblemen ondervinden.

EXPORTCOACHING

Mkb-ondernemers die niet in aanmerking komen voor de Rijksregeling SIB, kunnen samen met onze WTC Trade Associate een traject bepalen dat past bij hun doelstellingen. Na een oriënterend gesprek word je vier dagdelen ondersteund bij het onderzoeken, opzetten, lanceren en exporteren van nieuwe producten of het betreden van nieuwe markten. Bovendien werken je samen aan een gedegen exportplan.

INTERIM EXPORTMANAGER

Een gedegen exportplan is zeer waardevol, maar een goede uitvoering is minstens zo essentieel. Niet iedere mkb-ondernemer heeft hiervoor direct de juiste kennis of capaciteiten in huis. Via World Trade Center Netherlands Alliance kun je een zeer ervaren interim-exportmanager inzetten. Deze exportmanager gaat voor een vooraf overeengekomen aantal dagdelen per week voor jouw bedrijf aan de slag.

Handelsmissies & beursbezoek

Meerdere Nederlandse World Trade Centers organiseren samen met partners regelmatig (virtuele) handelsmissies naar het buitenland. Tijdens deze missies worden vaak ook internationale beurzen bezocht. Bovendien ontvangen we met enige regelmaat inkomende handelsmissies uit het buitenland. Ondernemerskunnen eveneens deelnemen aan het matchmaking-programma tijdens de jaarlijkse General Assembly van de overkoepelende World Trade Centers Association (WTCA). Dit event wordt elk jaar georganiseerd door een ander WTC ergens ter wereld en biedt, naast  een interessant programma, uitgebreide netwerkmogelijkheden voor internationale ondernemers.

Rijksregeling Starters International Business

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt de subsidieregeling Starters International Business (SIB). Onze Trade Associates zijn uitvoerder van deze regeling en begeleiden ruim 100 mkb-ondernemers per jaar in dit traject.. Via deze regeling kunnen ondernemers na een aantal adviesgesprekken met onze adviseurs een actieplan voor verdere internationalisering ontvangen. Met SIB is het opstellen van dit actieplan voor ondernemers geheel kosteloos. De regeling is uitsluitend voor mkb-bedrijven met een exportquote van maximaal 25% of niet langer dan 5 jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Voor deze regeling kun je een voucher aanvragen ter waarde van € 2.500,-. Vervolgens kun je als mkb-ondernemer ook gebruikmaken van onze begeleiding op het gebied van:

  • Persoonlijke begeleiding ter plekke bij de marktentree in het doelland.
  • Kennisverwerving op internationaal juridisch en fiscaal gebied.
  • Opstellen van een marktonderzoeksrapport.
  • Capability-training (bijv. cultuurverschillen, business-etiquette).
  • Rendementsverhoging van deelname aan handelsmissies en beurzen.
  • Opvangen / herstellen van internationale activiteiten die door de Covid 19-pandemie zijn geraakt (zie ook de Kickstartvoucher).

Voor bovenstaande onderdelen wordt 50% van de kosten vergoed door de RVO (met een maximum van € 2.500,-). Voldoet jouw onderneming  niet aan alle criteria voor deelname aan deze rijksregeling? Neem dan contact op met een van onze Trade Associates, zodat we samen een passende oplossing voor je kunnen bedenken.

Let op: bovengenoemde regelingen zijn geldig tot 1 oktober 2021.

Internationaal ondernemen en Covid-19

De huidige Covid-19-pandemie heeft een grote impact op het internationale bedrijfsleven. De verwachting is dat de negatieve effecten nog geruime tijd blijven doorwerken. Voor het bedrijven is het van groot belang dat de internationale keten in stand blijft. Voor een effectieve herstart van de economie na de crisis hebben VNO-NCW en MKB Nederland april 2020 een Internationale Actieagenda Covid-19 opgesteld en overhandigd aan Sigrid Kaag, toenmalig minister voor Buitenlandse Handel.

Kickstartvoucher

Ben je als mkb-ondernemer bij je huidige internationale activiteiten geraakt door de Covid-19-pandemie? Dan biedt de Rijksoverheid een Kickstartvoucher voor hulp bij het opvangen of herstellen van de schade. Met deze voucher kun je een externe exportadviseur inhuren om je te begeleiden bij het maken van een stappenplan. Deze adviseur helpt je bijvoorbeeld bij het herstellen van je internationale supplychain, het opstellen van een nieuw marketing- en salesplan, onderzoek naar nieuwe internationale verdienmodellen (bijv. digitalisering), het organiseren van financiën / betalingen of bij procesbeheer op afstand. De Kickstartvoucher vergoedt 80% van de kosten van de adviseur. De vergoeding bedraagt maximaal € 2.500,- (excl. btw).